Welkom bij Zhaboo Bags & Accessories

Gebruik en onderhoud

Heb je bij Zhaboo een nieuwe tas en/of accessoire gekocht, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Zij hebben een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet om je te helpen bij het verzorgen van je producten. Let wel op! Wij kunnen niet garanderen dat een vlek die door gebruik in het leer is gekomen er ook weer helemaal uit gaat. Wij zijn ook niet verantwoordelijk als de tips niet werken of als er meer schade optreedt.
Voor vragen neem dan contact met ons op via info@zhaboo.com

Wat te doen met water?

Leer is een materiaal van natuurlijke oorsprong. Het is regenbestendig, maar het is verstandig om de regen te vermijden. Indien je toevallig in de regen loopt en er komen een aantal regendruppels op je tas of accessoire, laat het dan op een natuurlijke manier drogen. In de meeste gevallen trekken de regendruppels vanzelf weer weg.

Laat leer altijd natuurlijk drogen en vermijdt het gebruik van een föhn of andere warmtebron, er kan dan een brand- of andere plek ontstaan.
Spuit je tas ongeveer om de 4 weken in met een waterproof spray, zo geef je de druppels niet de kans om in het leer te trekken.

Wat te doen met zon?

Leer is een natuurlijk product en kan daarom verkleuren door blootstelling aan de zon.  Wij proberen leer in te kopen dat daar zo weinig mogelijk last van heeft.

Wat kan je doen om verkleuring te voorkomen?

  • De tas niet in een volle zon zetten;
  • De tas niet achter het glas zetten, waar een volle zon op schijnt;
  • De tas in de schaduw zetten;
  • De tas in een donkere ruimte zetten.

Hoe behandel ik normaal leer?

Normaal leer kan beschermd worden met een leerspray of een crème. Spuit nooit te dicht op het leer, dit kan vlekken veroorzaken. Na het inspuiten dien je het product goed te laten drogen. Door dit proces meerdere malen te herhalen is het mogelijk om de vlekken te voorkomen. Gebruik bij het verwijderen van vlekken een zachte doek en maak deze vervolgens een beetje nat. Zo kun je een vieze plek verwijderen.

Hoe behandel ik lakleer?

Lakleer is een kwetsbaar type leer. Om lakleer te maken wordt een lederen ondergrond gebruikt zoals rund- of splitleer. Hier wordt dan een hoogglans folie op aangebracht. Lakleer is om deze reden een kwetsbare leersoort, waarbij snel buig- en stootplekken zichtbaar zijn. Wees er daarom erg voorzichtig mee. Lakleer mag nooit met een leer of suède spray ingespoten worden! Dit kan de laklaag aantasten. Om lakleer te behandelen is een vochtige doek meer dan genoeg. Wrijf voorzichtig over de vieze plek, en herhaal dit indien nodig. Krassen kunnen helaas niet behandeld worden.

Hoe behandel ik exotisch leer?

Exotische leersoorten zijn onder andere slang, python, croco etc. Dit leer is een erg kwetsbaar type, waardoor het leer meteen in het beginstadium ingespoten dient te worden met een speciaal ontwikkelde spray voor reptielen materiaal. Herhaal dit regelmatig om de duurzaamheid van het product te garanderen.

Hoe behandel ik suède?

Suède is een mooi maar lastig materiaal. In het suede dat Zhaboo gebruikt is vaak een print gedrukt. Het is daarom belangrijk om een suède tas vaak in te sprayen met waterproof spray, pas op niet te dichtbij! Op minimaal 40 cm afstand. Door de tas in te sprayen blijft de print langer mooi. Let er op dat bij licht suède leer, donkere kleding af kan geven. Andersom is dit ook het geval. Doordat suède een open structuur heeft neemt het leer makkelijker kleur aan en kan ook een beetje afgeven. Door het leer in te spuiten voorkom je dit het beste.

Hoe behandel ik vettig leer?

Wanneer het leer een vettige laag bevat, dan kan deze behandeld worden door het leer met vet te behandelen. Bij het vet kan gedacht worden aan zadelvet of ledervet van bijvoorbeeld het merk “Rapide”. Breng een kleine hoeveelheid vet aan op een schone doek en wrijf het vervolgens gelijkmatig over het leer. Probeer deze methode altijd uit op een minder zichtbaar gedeelte van de tas. Gebruik daarnaast niet te veel van het vet, dan kunnen vlekken ontstaan. Door het gebruik van het vet krijgt de tas weer een natuurlijke glans.

Hoe behandel ik een koeienhuid?

Een koeienhuid hoeft niet meer behandeld te worden met een spray. De huid blijft uit zichzelf voor een zeer lange tijd goed. Door langdurig gebruik kan het  zijn dat na verloop van tijd wat haartjes loslaten. Dit is het gevolg van wrijvingen van de tas tegen het lichaam. Het is daarom ook niet gemakkelijk te voorkomen. Wanneer vlekken ontstaan op het leer kunnen deze met een vochtige doek weggepoetst worden.

Hoe behoud ik de vorm van een tas?

Het is belangrijk niet te veel gewicht in de tas te stoppen. De tassen zijn verstevigd, maar kunnen door de druk van een groot gewicht hun vorm verliezen. Zorg er daarnaast voor dat je de tas niet zomaar ergens in een hoek gooit of in elkaar laat zakken. Het beste is om je tas op een schone plek neer te zetten of aan een stoel te hangen. Mocht je de tas even niet meer willen gebruiken en de tas op willen bergen, doe dit dan in de bijgeleverde stoffen tas. Door deze stoffen tas wordt de tas beschermd tegen zowel de zon als vuil.